CNG; “Compressed Naturel Gas” yani “Sıkıştırılmış Doğal Gaz” diye adlandırılan doğal gazın yüksek basınçlarda 200 / 250 barda özel kompressörlerle sıkıştırılmış halidir.
‘’CNG’’ Doğalgaz’ın kullanım alanları:
CNG özellikle otomotiv endüstrisinde otogaz ve motor yakıtı olarak kullanılabilmektedir. Otomotiv sanayisinde her türlü araçlarda kullanılan CNG Tır, Kamyon, Kamyonet, Otobüs, Minibüs, Araba gibi her türlü ulaşım aracında kullanılabilir. Dünya’da sıkıştırılmış doğal gazın en yoğun kullanıldığı alan taşımacılık alanıdır. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, oktan değerinin 120-125 oktan olması, temiz ve tam yanmanın sağlanması, yağ ile karışmaması sonucu motorun ömrünü uzatması, zamanla yakıt tüketimi artışına neden olmaması, patlama tehlikesinin (%5 -%15 Hava-Gaz karışım oranı) diğer yakıtlara oranla düşük olması CNG’ nin teşvik edilen bir yakıt olmasını sağlamıştır.
CNG Station
Diğer yakıtlara göre daha eknonomik ve temizdir. Doğalgaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıttır. Motora direkt gaz olarak girdiğinden soğuk havalarda dahi kolayca yanar. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı 650 ºC; benzininki ise 350 ºC’ dir. Benzinde olduğu gibi katkı maddeleri içermediğinden, yanma sonrası motorda daha az atık madde bırakır. Bu özelliğinden dolayı motor ömrünü uzatır diyebiliriz. Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı motor yanma verimi daha yüksektir ve bu açıdan motora faydalı bir yakıttır. Doğalgaz boru hatları ile taşındığından, karayolu ile taşınan akaryakıt ve diğer yakıt türlerine göre otoyollarda tehlike unsuru, ekstra masraf ve kirlilik oluşturmamaktadır. Daha güvenli ve risk seviyesi diğer yakıtlara göre minimumdur.
Ortalama 100 km ‘ de 7 litre benzin tüketen bir araç ;
Yaklaşık 6,5 m³ CNG
Ya da yaklaşık 9 lt LPG tüketmektedir.
Benzine oranla % 50-60 arasında, LPG ‘ ye oranla ise % 30-35 arasında daha tasarrufludur.
Ortalama 100 km ‘ de 7 litre benzin tüketen bir araç ;
Yaklaşık 6,5 m³ CNG
Ya da yaklaşık 9 lt LPG tüketmektedir.
Yakıt tüketimi bazında ; Benzine oranla % 50-60 arasında, LPG ‘ ye oranla ise % 30-35 arasında daha tasarrufludur. Fiyat bazında ise güncel fiyatlara göre tasarruf miktarı hesaplanabilmektedir.
Tek yakıtlı sistemlerde motorun çalışma prensibi, dizel çevrimden Otto çevrimine dönüştürülür. Dizel motorlar CNG’ye dönüştürülürken, yanmanın düzenli ve kontrollü olması için benzinli motor prensibine (Otto çevrimine) geçilmesi zorunludur. Böylece, buji ile ateşlemeli motora geçilmiş olur. Bunun için enjektörler bujilerle değiştirilir, motorun silindir kafasında değişiklikler yapılır. CNG’ye dönüştürülmüş motorların yakıt sarfiyatlarının azalmasına karşılık dönüşüm maliyetleri yeni araç alımından daha ekonomiktir.
Türkiye’de ilk olarak 2010 yılında İETT’ye ait 115 IKARUS ve MAN Otobüslerinin dizelden CNG’ye tek yakıtlı olarak dönüşümü başarıyla tamamlanmış ve bu Proje, tüm Türkiye’de ilgi görmüştür.