intercon logo
Enerji Depolama Sistemleri

Enerji Depolama Sistemleri

Enerji Depolama (Energy Storage) Sistemleri,maliyetleri düştükçe yaygınlaşmaya başlayacaktır.

Dünya’da çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek giderek yaygınlaşıyor. Ancak rüzgar her zaman esmiyor ya da güneş açmıyor. Bundan dolayı elektrik enerjisini depolamak zorundayız.

Enerji şebeke operatörlerinin enerji depolama teknolojisi sayesinde; pik elektrik tüketimi olan saatlerde birkaç saniye içerisinde devreye girecek büyük Depolama Sistemleri ile anlık ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilirler. Dolayısıyla, yeni ilave arz güvenliği amaçlı enerji santrali yatırımı yapılmasına gerek kalmaz ve mevcut enerji santrallerinin kapasite kullanım oranları ve verimliliği artmış olur. Enerji Depolama Sistemleri, ileride YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) süresi bitecek olan Yenilenebilir Enerji Firmaları için özellikle önem arz edecektir.

Bilindiği üzere , Enerjinin için yaygın olarak 3 şekilde yapılabilmektedir:

Bunlardan birincisi Mekanik olarak (Pumping Storage, Flywheel,Compressed Air), ikincisi Elektrokimyasal (Batarya-Pil Sistemleri) ile üçüncüsü de Elektriksel ( capacitor, superconducting magnetic coil) yapılabiliyor.

Elektro kimyasal (pil) depolama sistemleri dünyada çok yaygın olarak özellikle ABD, Batı Avrupa, Japonya, Çin ve G.Kore’de kullanımı artmaktadır. Son zamanlarda, Almanya’nın da bu konuda atağa geçtiğini duymaktayız.
Türkiye ‘de bildiğimiz kadarı ile birkaç firmamızın çalışmaları bulunmaktadır. Bir tanesi; şu anda bildiğimiz kadarıyla denemeleri yapılmakta olan Lityum-İyon bataryalı Enerji Depolama Sisteminin (EDS) belirli bir yük üzerin deki elektriksel davranışlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Öte yandan, başka bir Türk Firmamızın da %100 olarak kendi ürettiği, Türkiye’nin İlk ve Tek Yerli Enerji Depolama Sistemini tanıttı geçtiğimiz günlerde. Halihazırda İngiltere’de ki projelerde kullanılmakta olan, ‘ Enerji Depolama Sistemi’ şimdi ulusal enerji pazarına sunduklarını duyurdular. Ülkemiz için gurur verici bir çalışma
Enerji Depolama konusunda aşağıdaki konuların detaylı bir şeklde değerlendirilmesi gerekmektedir:

  • Depolama Alanında Gelecek Teknolojiler
  • Enerji Depolamada Uluslararası Uygulamalar
  • Enerji Depolamada Mevzuat ve Teşvik Uygulamaları
  • Enerji Depolamada İş – Yatırım Modelleri

Enerji Depolama Sistemleri hızla gelişebilecek potansiyeli taşımakta ve artık çok yaygın uygulamalarını görmeye başlayacağız.